Taloyhtiöihin kohdistuu tulevanakin vuonna kovia kustannuspaineita

1.11.2023

Suomen hallitus on eriyttämässä maapohjan kiinteistöveroprosentin yleisestä kiinteistöveroprosentista. Maapohjan kiinteistöveron alarajaa ollaan nostamassa nykyisestä 0,93 prosentista 1,30 prosenttiin. Tämä tuo muutoksia myös Satakunnan kuntien kiinteistöverotukseen. Porissa tämä muutos tarkoittaa alarajan nostoonkin pidättäytyessä 0,37 % yksikön nousua maapohjan kiinteistöveroon.

Mikäli taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla, jonka vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin, vuokrakustannuksiin on varattava tarkistuskuukaudesta riippuen jopa viidestä kuuteen prosenttiin lisää. Taloyhtiöiden hoitovastikkeisiin nämä luovat nousupainetta.

Rakennuskustannusindeksiin sidottu rakennuksen verotusarvo nuossee samaan aikaan 2,1 %. Kiinteistöliitto on kannanotossaan eduskunnan valtiovarainvaliokunnalla kiinteistöveron muuttamisesta esittänyt huolensa kiinteistöveron uudistuksen ja päätöksenteon arvonnoususta eriyttämisen tekevän asumiskustannusten nousun kokonaisarvioinnin vaikeaksi.

Runsas puolet taloyhtiöiden hoitokustannuksista muodostuu kuntakohtaisesti päätettävistä kiinteistönpitokustannuksista.

Kaukolämmön hintoihin on tullut ja on tulossa vieläkin runsaasti korotuksia. Kiinteistöliiton Indeksitalovertailun perusteella nousua vuodesta 2022 on 9,4 %. Porissa tälle vuodelle kaukolämmön hinta nousi 7,4 % ja nousu jatkuu 1.12 voimaan tulevilla hinnankorotuksilla.  Porin Energia korottaa kaukolämmön kokonaishintaa 16 prosenttia energiamaksuissa ja 3 prosenttia tehomaksuissa. 

Taloyhtiöiltä on poistumassa mahdollisuus kilpailuttaa jätehuoltonsa. Porin seudullakin kunnat yhdessä ovat muodostaneet jäteyhtiön, joka hoitaa alueen jätehuollon. Vuosi 2023 toi korotusta jätemaksuihin, toivotaan, että tämä kehitys ei jatku ensi vuodelle.

Näihin kaikkiin kustannusten kohoamiseen kun lisätään yksittäisten kuntalaisten henkilökohtaisten elinkustannusten nousut inflaatio, asuntolainojen korot, sähkö jne. toivotaan kuntapäättäjiltä malttia pidättäytyä nostamasta asumiseen liittyviä kustannuksia todellisia kustannusten nousuja enempää.

 Salla Kopo

Salla Kopo

Kirjoittaja työskentelee Kiinteistöliitto Satakunnan ja Rauman Kiinteistöyhdistysten toiminnanjohtajana.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.