Taloyhtiö, tarkkana lumitöiden kanssa!

Taloyhtiö, tarkkana lumitöiden kanssa!

Julkaistu: 09.12.2022

Runsas lumentulo on pitänyt viime päivinä taloyhtiöiden lumitöistä vastaavat kiireisinä. Vaikka taloyhtiö olisi ulkoistanut kiinteistön talvikunnossapidon huoltoyhtiölle, kannattaa taloyhtiön hallituksen seurata pihamaan kuntoa ja olla tarvittaessa valmiina itsekin puuttumaan tilanteeseen.

Lumipyryn jälkeen huoltoyhtiö ei välttämättä ehdi auraamaan ja hiekoittamaan kaikkia pihoja niin pian kuin taloyhtiöissä toivottaisiin. Silloin taloyhtiön hallituksen kannattaa tarvittaessa omatoimisesti merkitä pihan vaaranpaikat esimerkiksi puomeilla tai muilla varoitusmerkeillä.

”Taloyhtiön oma valmius on tärkeä, koska huoltosopimuksesta huolimatta ensisijainen vastuu kiinteistön turvallisuudesta on kiinteistönomistajalla eli taloyhtiöllä”, muistuttaa Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Myös asukkaiden kannattaa tarkkailla piha-alueen kuntoa ja ilmoittaa vaaranpaikoista hallituksen jäsenille, huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle välittömästi.

Talvikunnossapidosta tarkat kirjaukset huoltosopimukseen

Kun taloyhtiö tilaa talvikunnossapitoon liittyvät työt ulkopuoliselta ammattilaiselta eli esimerkiksi kiinteistönhuoltoyhtiöltä, sen kannattaa kirjata sopimukseen, että palveluntarjoaja vastaa myös lumi- ja jäätilanteen tarkkailusta sekä tarvittavista varotoimenpiteistä.

Tämä on vastuukysymysten kannalta tärkeä seikka, sillä taloyhtiö vastaa kuitenkin ensisijaisesti kiinteistön alueen turvallisuudesta. Jos joku esimerkiksi liukastuu ja loukkaa itsensä taloyhtiön pihalla, taloyhtiön on pystyttävä osoittamaan, että se on toiminut talvikunnossapidon osalta huolellisesti.

”Jos taloyhtiö on sopimuksella siirtänyt vastuun paitsi asianmukaisesta talvikunnossapidosta, myös pihan tilanteen tarkkailusta ja varotoimista huoltoyhtiölle, voidaan mahdollisessa vahinkotilanteessa tarkastella huoltoyhtiön toiminnan sopimuksenmukaisuutta ja vaatia siltä sopimusrikkomuksen perusteella korvausta taloyhtiölle esitettyjen vaatimusten perusteella”, Tapio Haltia sanoo.

Lisätiedot medialle:

Tapio Haltia, neuvontalakimies

puh. 09 1667 6361

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.