Syksy saapuu, kokonaisuus ratkaisee lämmityskulut

Syksy saapuu, kokonaisuus ratkaisee lämmityskulut

Julkaistu: 13.09.2021

Syys-lokakuussa sää viilenee vääjäämättä. Lämmityskauden alkaessa on aika tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta, mutta hyvä hetki myös miettiä kodin energiankulutusasioita. Talon syyshuolto varmistaa paitsi energiansäästön myös asumisviihtyvyyden.

‒ Rakennuksen ja käyttöveden lämmitys lohkaisee jopa 80 prosenttia kotitalouden energiankäytöstä. Asumisen osuus suomalaisten kasvihuonekaasupäästöistä on lähes 40 prosenttia. Lämmitysenergian tehokas käyttö ja ylikulutuksen välttäminen auttavat leikkaamaan asumisen ilmastovaikutuksia, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.  

Kokonaisuus ratkaisee  

Merkittävimmät kotitalouden energiateot tehdään lämmityksen, ilmanvaihdon ja vedenkäytön parissa. Viilennys on lämpimien kesien ansiosta noussut osaksi tätä kokonaisuutta, erityisesti järjestelmäratkaisuissa. Myös ilmanvaihdon toiminta ja se, onko poistuvassa ilmassa lämmöntalteenottoa, vaikuttaa merkittävästi lämmitystarpeeseen. Lämmitysjärjestelmän valintaa tai remonttia suunniteltaessa on syytä tarkasti miettiä koko kokonaisuus: lämmityksen, ilmanvaihdon ja viilennyksen sekä vedenlämmityksen tarve ja mitoitus.  

Testaa toiminta  

Lämmityskauden alkaessa on kesäsulkujen avauksen lisäksi testattava pattereiden ja termostaattien toiminta kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen ja tunnustelemalla alkaako patteri lämmetä. Huonelämpötiloja kannattaa mitata läpi lämmityskauden ja tarkastaa lukemat lämpömittarista. Energiataloudellinen lämpötila on 20–22 °C, makuuhuoneessa asteen, pari matalampi. 

Varmista, ettei samanaikainen lämmitys ja jäähdytys ole mahdollista. Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takan lämmitys käynnistä ilmalämpöpumpun jäähdytystä. 

Ilmanvaihdon toimittava koko ajan  

Mikäli pesutilojen lattialämmitys ei vielä ole päällä, nyt se viimeistään kannattaa kytkeä. Sopivasti säädetty lattialämmitys tuntuu jalkapohjissa vain hieman lämpimältä. Energiatehokkainta on hyödyntää lämpötilansäädössä ajastusta. Pesutilojen ilmanvaihdon on toimittava, jotta tilat kuivuvat.  Kun käytössä on koneellinen ilmanvaihto, on sen oltava päällä kaiken aikaa. Saunaa lämmitettäessä voi vähentää löylyhuoneen ilmanvaihtoa, jos poistoilmanvaihdossa on siihen säätö.  
 

Kausihuoltotyöt pähkinänkuoressa:  
 

  • Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta ja paisuntasäiliön esipaine.   
  • Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.  
  • Kytke ilmanvaihtolaitteesta viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.  
  • Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.  
  • Tarkista ilmanvaihdon suodattimien kunto. Suodattimet on syytä vaihtaa puolen vuoden välein. 
  • Korvausilmaventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan.  
  • Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.  
  • Tarkista ja uusi tarvittaessa ikkunoiden ja ovien tiivisteet.  
  • Tarkista ulkovalaistuksen kunto.  
  • Puhdista rännit ja rännikaivot.  

Huom. Ilmanvaihdon osalta tee vain omaan ilmanvaihtojärjestelmään sopivat toimet.   

Kuluttajien energianeuvonta  

Kuluttajien energianeuvonta opastaa maksutta kodin energia-asioissa ja oikeissa säädöissä. Kysymyksen puolueettomalle energianeuvojalle voi lähettää Facebookissa Asiaa energiasta -sivulla:  

Talotekniikan viestintäfoorumi  

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa.  

 Lisää vinkkejä:  
 

Pientalon tarkistuslista >  
 

Koti ja asuminen >  

Lisätietoa:  

Motiva Oy  

asiantuntija Päivi Suur-Uski  

puh. 044 300 1369  

paivi.suur-uski@motiva.fi  

  
Motiva  

asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell  

puh. 0400 464 787 

kirsi-maaria.forssell@motiva.fi  

 

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.