Jätelaki uudistui – mitä se tarkoittaa käytännössä?

Jätelaki uudistui – mitä se tarkoittaa käytännössä?

Julkaistu: 03.02.2023

Uusi jätelaki astui voimaan heinäkuussa 2021. Muutokset jätteiden keräyksessä ja kuljetuksissa toteutuvat vähitellen siirtymäajan puitteissa. Kuluvan vuoden aikana 5-19 huoneiston taloyhtiöissä muutokset konkretisoituvat uusien lajitteluvelvoitteiden myötä. Monissa muissa yhtiöissä muutos näkyy lisäksi siinä, kun pakkaus- ja biojätteiden kuljetusvastuu siirtyy kunnille.

Uudet erilliskeräysvelvoitteet

Erilliskeräys on järjestettävä asuinkiinteistöiltä huoneistojen lukumäärään perustuen. Muutokset koskettavat taloyhtiöitä, joissa on 5 huoneistoa tai ovat tätä suurempia ja sijaitsevat taajamassa.

  • Biojäte 1.7.2022 alkaen
  • Metalli (pakkaukset ja pienmetalli), lasipakkaukset, muovipakkaukset, kartonkipakkaukset 1.7.2023 alkaen

Lisäksi biojätteen erilliskeräys on järjestettävä kaikissa yli 10.000 asukkaan taajamassa sijaitsevissa asuinkiinteistöissä 19.7.2024 lähtien.

Biojätteen osalta erilliskeräysvelvoitteen vaihtoehtona on kompostointi kiinteistöllä kuten tälläkin hetkellä. Jätehuoltolautakunnilla on kompostointirekisterin pitämistä koskeva velvollisuus 1.1.2023 alkaen. Biojätteensä kompostoivan tulee ilmoittaa kompostoinnista jätehuoltoviranomaiselle. Mikäli kiinteistöllä ei ole kompostia, niin ilmoitusta ei tule tehdä.

Jätehuolto Lounais-Suomessa

Useassa Lounais-Suomen kunnassa kiinteistönhaltija on ennen lakimuutosta vastannut jätehuoltolautakunnan päätöksen mukaisesti kiinteistöltä kerättävien jätteiden kuljetuksen kilpailutuksesta. Uuden jätelain myötä kiinteistön kilpailuttamaksi jätelajeiksi jää toistaiseksi ainoastaan sekajäte/polttokelpoinen jäte. Muutos tarkoittaa sitä, että kunta tai kuntien jätehuoltoyhtiö vastaa muiden jätelajien kuljetusten kilpailuttamisesta.

Kuntien tai kuntien jätehuoltoyhtiöiden tehtävänä on kartoittaa alueen kiinteistöt, niiden yhteyshenkilöt ja olla taloyhtiöön yhteydessä erilliskeräysten järjestämiseksi. Myös avainhallinnasta ja lukkojen mahdollisista sarjoituksista on sovittava jätehuoltoyhtiön kanssa. Muutos voi teettää työtä niin jätehuoltoyhtiölle kuin taloyhtiölle. Taloyhtiöiden kannattaa ylipäätään odottaa jätehuoltoyhtiön tai kunnan yhteydenottoa muutoksen alla olevien asioiden osalta. Jätehuoltoyhtiöt tulevat tarjoamaan taloyhtiöille myös astioiden vuokrauspalvelua. Astioiden vuokraus ei ole pakollista, vaan taloyhtiö voi omistaa astiansa jatkossakin itse.

Oheisessa kuvassa on esitetty jätehuoltovastuut tällä hetkellä. Lain muutosten toimenpiteiden astuttua käytäntöön jää sinisellä alueella oleville kiinteistöille edelleen vastuu polttokelpoisen jätteen kuljetuksen kilpailutuksesta.

Esitimme kysymyksiä alueen jätehuollosta vastaaville tahoille:

Pitääkö pienten taloyhtiöiden, joille tulee uusia keräysvelvoitteita, hankkia uudet astiat 1.7.23 mennessä vai saako se odottaa, että kunta tai jätehuoltoyhtiö on heihin yhteydessä?

Porissa kysymyksiin vastasi Tiina Toivonen, joka toimii jätehuollon yhtiöittämisen projektipäällikkönä. Toivosen mukaan jätelain mukaan asuinkiinteistöillä, joissa on 5 huoneistoa tai enemmän, tulee kerätä erilleen pakkausjätteet eli kartonkipakkaukset, lasipakkaukset, muovipakkaukset ja metallipakkaukset ja pienmetalli 1.7.2023 lähtien. - Pakkausjätteen kerääminen tulee samalla kuntien vastuulle. Ympäristöministeriö on antanut kunnille siirtymäaikaa niin, että keräys tulee aloittaa vuoden 2023 loppuun mennessä. Esimerkiksi Porin seudulla keräys alkaa näillä näkymin lokakuussa, jolloin kunnallinen jätehuoltoyhtiö tuo keräysastiat kiinteistöille, mikäli niillä ei ole niitä ennestään. Taloyhtiöt voivat odotella rauhassa jätehuoltoyhtiön yhteydenottoa, Toivonen kertoo.

Jaakko Salminen työskentelee Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n palvelupäällikkönä.  - LSJH:n kunnissa LSJH on yhteydessä alueen taloyhtiöihin ja ohjeistaa miten taloyhtiöiden tulee toimia. LSJH:n kilpailuttamat pakkausjätteiden astiatyhjennykset alkavat keräysvelvoitteiden piirissä oleville kiinteistöille alue kerrallaan 1.7-1.11.2023 välisenä aikana ja biojätteen tyhjennykset 1.1-1.7.2024 välisenä aikana. Tälläkin alueella taloyhtiöt voivat rauhassa odotella LSJH:n yhteydenottoa. LSJH:ssa otetaan lisäksi käyttöön astiapalvelu josta myös tiedotetaan taloyhtiöitä, kertoo Salminen.

Saavatko yksityiset kuljetusyritykset toimia 1.7.2023 jälkeen suoraan taloyhtiöiden kanssa siihen asti kunnes jätehuoltoyhtiö saa tilanteen haltuun vaikka jätelaki sanoo toisin?

Tiina Toivosen mukaan Jätteenkuljetusyritykset huolehtivat kiinteistöillä olevien pakkausjäteastioiden tyhjentämisestä siihen saakka, kunnes kunnallinen jätehuoltoyhtiö aloittaa tyhjennykset. - Porissa kunta on viestinyt alueen jätteenkuljetusyrityksille, että tulemme hyödyntämään mahdollisuuden siirtymäaikaan ja että ne voivat jatkaa tyhjennyksiä siihen asti.

Jaakko Salminen toteaa Lounais-Suomessa toimittavan vastaavalla tavalla. - LSJH:n alueella yksityiset kuljetusyritykset jatkavat tyhjennyksiä siihen asti, että kuljetusvastuu siirtyy kunnalle.

Kuntien jätehuoltoyhtiöitä Lounais-Suomessa:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy

  • Kuntien jätehuoltoyhtiö: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Turku ja Uusikaupunki. 

Porin seudun jätehuoltoyhtiö (aloittaa toimintansa 1.4.2023)

  • Kuntien jätehuoltoyhtiö: Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen, Ulvila

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

  • Kuntien jätehuoltoyhtiö: Akaa, Eura, Forssa, Huittinen, Humppila, Jokioinen, Koski Tl, Loimaa, Somero, Tammela, Oripää, Punkalaidun, Sastamala, Säkylä, Urjala, Ypäjä

Rauman seudun jätehuoltolaitos

  • Rauman kaupunkiin kuuluva kunnallinen liikelaitos

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.